STRUSINIANKA PIEKARNIA
GODZINY OTWARCIA
Pon.- Pt. - 09:00 - 21:00
Sobota - 09:00 - 21:00
Niedziela - nieczynne
Niedziela handlowa - 10:00 - 18:00
+14 622 23 88
biuro@strusinianka.pl
www.strusinianka.pl
Strusinianka 160 Lat tradycji
1845 – Rolnik Jan Błaszkiewicz wypieka pierwszą partię chleba i sprzedaje go sąsiadom i innym mieszkańcom wsi Strusiny. Syn Józef przejmuje po nim rodzinny interes i zapoczątkowuję tradycję
1865 – Po raz pierwszy w dokumentach Katedry Tarnowskiej pojawia się wzmianka o Józefie Błaszkiewiczu, piekarzu, właścicielu piekarni.
1885 – Syn Józefa Jan wydzierżawia od jednego z mieszkańców Strusiny małą przydomową piekarnię a następnie buduje swój zakład mieszczący się do dzisiaj przy ul. Kościuszki w Tarnowie.
1885 – Jan Błaszkiewicz jest m.in. przełożonym tarnowskiego cechu. Po śmierci Jana piekarnię prowadzi jego żona Stefania wraz z bratem zmarłego Jana Szymonem Błaszkiewiczem, za którego wychodzi za mąż. Po nich zakład piekarniczy przejmuje syn Zbigniew, późniejszy – Mistrz Piekarski
1944 – Zakład piekarniczy Błaszkiewiczów w czasie II wojny stanowi ważną siedzibę AK.
1947 – Piekarnia mieszcząca się koło domu rodzinnego zostaje zabrana Błaszkiewiczom przez państwo komunistyczne. Zmusza to Zbigniewa Błaszkiewicza do założenia drugiej piekarni, która przez lata mieści się na tarnowskiej Kapłanówce.
1951 – Po czterech latach zarekwirowany zakład powraca do właścicieli. Zbigniew nazywa swoją piekarnię „STRUSINIANKA”.
1979 – W roku 1979 Zbigniew przekazuję piekarnię swojemu synowi Janowi a w roku 1983 zakład przejmuje Marek – drugi syn Zbigniewa
1989… – Od tego roku Marek rozpoczyna intensywną rozbudowę i modernizację zakładu: kupuje nowoczesne piece, maszyny i inwestuje w nowe technologie a także otwiera nowe sklepy firmowe. Obecnie firma ma status Spółki z o.o. i stale się rozwija.
PRODUKCJA
Jedną z najważniejszych cech, dzięki którym Zakład mógł przetrwać i tak znakomicie się rozwijać jest wyjątkowa pasja, zaangażowanie i poświęcenie, z jakim kolejni właściciele kierowali firmą.
Dzięki temu, kiedy po 1989 roku sytuacja zaczęła sprzyjać młodym, kreatywnym przedsiębiorcom, Marek Błaszkiewicz unowocześnił linię produkcyjną i znacznie poszerzył asortyment oferowanego pieczywa.