Śniadanie Pierwsza Klasa
Śniadanie:
Czekoladowa gryczanka z malinami (składniki na 4 porcje)
• 300 ml mleka kokosowego
• 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
• 2 łyżki masła orzechowego
• 1/1.5 szklanki wody
• 1 łyżka miodu lub garść daktyli
• szczypta soli
• 4 łyżki kakao
• dodatki: maliny
Kasze płuczemy i wsypujemy do gotującej się osolonej wody. Gotujemy około 10 min na delikatnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy mleko kokosowe, po około 5 minutach dosypujemy kakao, mieszamy i gotujemy przez kolejne 5 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, dodajemy miód i masło orzechowe, po czym dokładnie mieszamy (możesz zmiksować dla uzyskania gładkiej konsystencji). Zjadamy z malinami, smacznego!
II śniadanie:
Ekspresowe mini pizzerinki (przepis na 4 porcje)
• 2 szklanki mąki orkiszowej
• łyżeczka suchych drożdży lub 10g świeżych drożdży
• ¾ szklanki ciepłej wody
• pół łyżeczki cukru
• łyżka oleju
• sól – 2 szczypty
Dodatki:
• 120g startego sera mozzarella
• 150g szynki pokrojonej na kawałki
• 3 łyżki koncentratu pomidorowego
• pół łyżeczki/łyżeczka suszonych ziół do pizzy
Ciepłą wodę mieszamy z cukrem i drożdżami, do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy mąkę, oliwę z oliwek, sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą kładziemy na blacie i rozgniatamy na kształt koła i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy każdy z kawałków koncentratem pomidorowym wymieszanym z mieszanką ziół do pizzy, układając na wierzchu dodatki (ser/szynka). Pieczemy około 10 minut w temp. 210 stopni.
Smacznego!